Akciğer ve Göğüs Hastalıkları | Ento KBB

İzmir Akciğer ve Göğüs Hastalıkları

Akciğer ve Göğüs Hastalıkları

Göğüs Hastalıkları Birimi

Göğüs hastalıkları biriminde solunum sistemi rahatsızlıkları tedavi edilir. Nefes borusundan akciğerlere kadar şikâyetiniz solunum sisteminin herhangi bir bölümünü içeriyorsa sorunu çözecek olan doktor bir göğüs hastalıkları uzmanıdır.

Astım, alerjik hastalıklar, bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, zatürre, tüberküloz, akciğer embolisi, kronik öksürük, akciğer kanseri, uyku sırasında oluşan solunum bozuklukları, sigara bağımlılığına bağlı olarak gelişen hastalıklar gibi pek çok rahatsızlık ile ilgilenen bölüm hekimleri, multidisipliner yaklaşım ile çalışarak, tedavi düzenler. Tanı ve tedavi için gerekli olduğunda, ileri radyolojik görüntüleme tetkikleri, laboratuvar testleri, solunum fonksiyon laboratuvarında yapılan zorlu vital kapasite testi, difüzyon testi gibi pek çok farklı teknik kullanılır. Göğüs hastalıkları ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisini yapan uzman hekimler, sigara bağımlılığı, sigaraya bağlı hastalıklar ve sigara bırakma yöntemleri hakkında da hastalarına yardımcı olur.

 

 

Solunum Yolu Hastalıkları

  • Astım: Hava yollarınız sürekli iltihaplıdır ve spazm oluşturarak hırıltıya ve nefes darlığına neden olabilir. Alerjiler, enfeksiyonlar veya kirlilik astım semptomlarını tetikleyebilir.
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): Solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi şeklinde açıklanabilecek bir akciğer hastalığıdır.
  • Kronik Bronşit: Sigara, kirli hava, toz ve gaz maruziyeti gibi etkenlerle oluşan geri dönüşümsüz hava yolu inflamasyonudur. KOAH dediğimiz kronik obstrüktif akciğer hastalıkları grubunun bir bileşenidir.
  • Amfizem: Akciğerlerdeki hava keseciklerinin (alveol) gerilip genişlemesiyle tanımlanan bir hastalıktır. Bu genişleme hava, keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılmasına ve dolayısıyla akciğerlerde esneklik kaybına yol açar.
  • Akut Bronşit: Virüs ya da bakteri gibi mikropların sebep olduğu enfeksiyonlar veya çeşitli alerjiler nedeniyle bronş duvarlarının kalınlaşması ve mukus üretiminin artması sonucu oluşan solunum yolu hastalığıdır.
  • Kistik Fibroz. Özellikle akciğerler, sindirim sistemi ve vücudun diğer organlarına ciddi hasarlar veren kalıtsal bir hastalıktır. Bu, tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
  • Zatürre: Tıptaki adı ile pnömoni; akciğer dokusunun iltihabıdır.
  • Tüberküloz: Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
  • Pulmoner Ödem: Akciğer ödemi, ciğerlerde aşırı sıvı olmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu sıvı, ciğerlerdeki çok sayıda hava kesesinde toplanır ve böylece nefes almayı zorlaştırır.
  • Akciğer Kanseri: Akciğerde yer alan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlara akciğer kanseri adı verilir.
  • Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS): Akut solunum sıkıntısı sendromu veya ARDS, akciğerlerdeki küçük hava keselerinde (alveoller olarak adlandırılan) sıvılar biriktiğinde meydana gelen inflamatuar bir akciğer hasarıdır. ARDS, akciğerlerin hava ile dolmasını engeller ve kanda tehlikeli derecede düşük oksijen seviyelerine (hipoksemi) neden olur. ARDS’si olan birçok insan, akciğerleri iyileşene kadar ventilatör adı verilen bir makineden nefes almanın yardımına ihtiyaç duyar.
  • Pnömokonyoz: Akciğerin toz hastalıkları olarak bilinen pnömokonyozların kabul edilen son tanımlaması “akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonudur” şeklindedir. Bu başlık altında toplanan onlarca hastalık vardır: kömür işçisi pnömokonyozu, silikoz, asbestoz, siderozis vb. gibi.
  • Uyku Apnesi: Uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanabilir. Uyku apnesi sendromunda, uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir.
Telefon Hattı