Dişlerin dizilimi, rengi ve şeklinin diş etleriyle uyum içinde olması için yapılan bir kısım tedavi planlamalarına gülüş tasarımı denir.
Kişiye özel yapılan bir gülüş tasarımında kişinin yaşı, cinsiyeti, yüz şekli hatta sosyal statüsü bile dikkat edilmesi gereken hususlardır. Ayrıca gülüş planlaması yapılırken hasta beklentisine uygun bir planlama yapılması da son derece önemlidir.
Sonuç olarak bir gülüş planlamasında hedef;
* Hasta beklentilerine uygun
* Hijyenik, plak birikimine fırsat vermeyen
* Doğal görünüme sahip bir anatomide, renkte ve dizilimde dişlerin dizayn edilerek uygulanmasıdır.
Büyüme gelişimini tamamlamış 16-18 yaşından itibaren kadın ya da erkek gülüşünden memnun olmayan herkese gülüş tasarımı yapılabilir.
* Porselen laminate veneer
* Zirkonyum kaplama
* Ortodonti
* Diş eti düzeltilmesi (gingivektomi , pembe estetik)
* Kompozit dolgular
Yukarıda sayılan tedaviler, gülüş tasarımında temel olarak kullanılan tedavi teknikleridir. Bunlara ek olarak diğer dental tedavileri de hekim ihtiyaç duyarsa uygulayabilir.
Bu tedavilerin hepsi birlikte uygulanabileceği gibi, birkaçı kombine edilerek ya da sadece tek bir tedavi seçeneği uygulanarak da gülüş tasarımı planlanabilir.
PORSELEN LAMİNATE VENEER
Porselenden hazırlanan ve takma tırnak benzeri bir incelikte olan, istenilen renk ve şekilde olabilen, dişlerin yalnızca ön yüzeyinden çok az aşındırmalar yapılarak gerçekleştirilen protetik uygulamalardır.
ZİRKONYUM KAPLAMA
Aşırı harabiyete uğramış ya da aşırı çapraşıklığa sahip ve ortodontik tedaviyle düzeltilemeyecek dişlerin uygun bir şekilde küçültülerek üzerlerine yapılan protetik uygulamalardır. Bu uygulamada da istediğimiz renk ve şekilde dişler üretilebilir.
ORTODONTİK TEDAVİ
Sabit ya da hareketli plak ve braketler yardımıyla dişlerin diziliminin düzeltilmesi amacıyla yapılan tedavilerdir. Özellikle çiğneme ve ısırma fonksiyonlarının kazandırılması için doğru alt – üst diş ilişkisi sağlanması için de gerekli bir tedavidir. Fakat ortodontik tedavilerde hastalarda düzgün bir dizilim sağlansa da istenilen renk ve şekil değişikliği elde edilemez. Bu yüzden genel olarak gülüş tasarımında daha çok tamamlayıcı bir tedavi seçeneği olmaktadır.
DİŞ ETİ DÜZELTİLMESİ
Bazı durumlarda sadece basit bir diş eti düzeltilmesi bile istenilen estetik duruşu sağlayabilir. Genel anlamda diş eti uyumu göz ardı edilmiş bir gülüş tasarımı uygulamasında istediğimiz kadar düzgün ve estetik dişler üretilse de gülüşteki genel uyumu yakalayamayacağımız için tedavi başarılı ve tatmin edici olmayacaktır.
Bu tedavi uygulaması özellikle aşırı diş eti gülümsemesine sahip hastalarda en önemli tedavi aşamasıdır.
KOMPOZİT DOLGULAR
Protetik yani porselen veya zirkon uygulamalara bir alternatif olarak bonding (bağlayıcı) aracılığıyla dişlere yapılan bir dolgu uygulamasıdır. Tüm diş yüzeyine yapılabileceği gibi sadece çürük, kırık, anatomik olarak eksik kısımların tamamlanması amacıyla uygulanabilir.
GÜLÜŞ TASARIMININ ÖMRÜ NE KADARDIR?
Gülüş tasarımı yaptıran bir kişi, tüm diğer diş tedavilerinde de olduğu gibi düzenli ve etkin bir bakım ve rutin diş hekimi kontrolleri koşuluyla, dişlerini ömür boyu güven içinde kullanabilir.